onsdag 11 juli 2007

Varför älskar vi golf?

Jag läste dessa rader om hjärnan och golf och hoppas att författaren inte misstycker att jag publicerar hennes text på min blogg. Det är en mycket intressant reflektion hon gör och troligen spelar säkert hon eller någon i hennes bekanstskapskrets golf.

Varför älskar vi golf?
Vad är golfspel, förutom själva tävlingsmomentet? Ett strövande i sakta mak genom landskapet, i stillsamt och vänskapligt samspråk. Ögonen vilar ömsom på landskapet, ömsom på din golfpartner. De ljud som når öronen är mänskliga röster, vindsus, kanske fågelkvitter, kanske vågskvalp, kanske visst trafikbrus på avstånd. Ungefär så strövade sannolikt våra förfäder omkring sökande efter föda, under vår period som ”jägare och samlare” som det brukar heta, förmodligen betydligt mer samlande än jagande för de allra flesta.

På golfbanan förflyter ett antal timmar på det här sättet medan hjärnan slipper läsa, tolka komplexa budskap eller ge omedelbara svar på frågor. Det blir en vila, en återhämtning, då kroppen och hjärnan får arbeta som de är gjorda för.

Bli effektiv genom att vara ineffektiv
Så låt hjärna få avbrotten, då ditt medvetande får vila allt medan den omedvetna hjärnan, som är den allra största delen, sorterar, prioriterar, bearbetar, integrerar… Vi vet ju egentligen att vi behöver det här: ”smälta intrycken”, ”sova på saken”, ”låta besluten mogna”. Eller har vi glömt det, när vi bara matar på och lämnar hjärnan vidöppen för ständigt ny belastning på det lilla svala medvetandet? Låt hjärnan bli effektiv genom att får vara ineffektiv.

Utdrag från ”Vad behöver hjärnan?” av Gunilla Ladberg, Populär kommunikation nr 3, 2007
Läs mer på www.ladberg.se

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...